Verbinden van de buurt

De Buurtvrouw verbindt buren en versterkt het saamhorigheidsgevoel. De vereenzaming neemt af. De wijk-economie versterkt door in de buurt in te kopen. De koffie is fair trade, artikelen zijn gemaakt van gerecycled materiaal door mensen met een (arbeids)beperking en/of creatieve buurtgenoten en kunstenaars. De straat, de buurt, de stad wordt leuker met de Buurtvrouw.

Hoe is het begonnen?

René, één van onze zoons, heeft een heleboel talent — én het syndroom van Down. Bij zijn opvoeding merkten wij hoe weinig normaal, spontaan contact er in het dagelijks leven is tussen mensen met en zonder beperking. Contact tussen mensen met en zonder handicap kan voor iedereen waardevol zijn.
Dat bracht ons op een idee: onze energie steken in een buurtplek waar iedereen welkom is en iedereen gewaardeerd wordt voor zijn talent. Zo krijgen mensen er een optie bij: iets nieuws, iets anders, iets positiefs.
— Wilgina en Miranda Pol, oprichters
Meer over het ontstaan

Wat is de buurtvrouw?

Een combinatie van horeca, een winkel, een atelier en werkruimtes. Wij willen met diverse activiteiten buren samenbrengen en tegelijk werk- en leermogelijkheden bieden aan mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. Ook andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, eenzame ouderen, en alle andere buren: iedereen is welkom.
Je bent hier altijd welkom om te praten en samen te werken aan gezamenlijke doelen, die de kwaliteit van de buurt positief beïnvloeden en de wijkeconomie op kleine schaal versterken. Om dit doel te bereiken, organiseert De Buurtvrouw diverse buurtactiviteiten, zoals buurtbakkie, buurtprakkie, prakkie uit & thuis en in de straat zwerfafval opruimen (ZAP-pen).

Maatschappelijk relevant

Wij werken niet vanuit een kille efficiëntie maar vanuit zinvolle inzet van mensen met een beperking voor de buurt. De buurtvrouw is daarmee geen concurrent voor lokale ondernemers maar een aanvulling. Wij zijn juist klant bij veel lokale ondernemers — zo steunen wij elkaar!

Gulle gevers

De Buurtvrouw is nog in ontwikkeling. Financiële bijdragen van partners, fondsen en donateurs zijn nodig om De Buurtvrouw mogelijk te maken én vervolgens operationeel te houden. Ook kunnen we niet zonder de inzet van founders, ‘vrienden van’ en ambassadeurs. Steun onze buurt! We kunnen alle hulp gebruiken, van buurtgenoten en bedrijven.
Meer over gulle gevers

Vacatures deelnemers

Mensen met een indicatie Wmo, PGB en/of Wlz die het leuk vinden om in een winkel of keuken te werken, krijgen een assistentfunctie bij De Buurtvrouw. We kijken goed naar wat iemand kan en wil leren, in combinatie met alle taken die nodig zijn.
Meer over vacatures deelnemers

De theorie

De Buurtvrouw verbindt buren en versterkt het saamhorigheidsgevoel, individualisering en vereenzaming nemen af. De wijkeconomie versterkt door in de buurt in te kopen. De koffie is fair trade, artikelen zijn gemaakt van gerecycled materiaal door mensen met een (arbeids)beperking en/of creatieve buurtgenoten en kunstenaars. De straat, de buurt, de stad Schiedam wordt leuker met en door De Buurtvrouw.

Onze missie, visie en ambitie

Voor bewoners

Door het wederzijds nodig zijn, neemt onder bewoners het gevoel van trots toe. Mensen worden gezien, of je nu (vrijwillig) werkt of voor koffie komt. Iedereen voelt zich welkom. Het veiligheidsgevoel neemt toe. De buurt ziet er gezelliger, levendiger en schoner uit. Bovendien signaleert de Buurtvrouw en zet acties op. Zoals tijdens de eerste week van het nieuwe jaar een feestelijke opruimactie met buurtkinderen/ouders in samenwerking met Irado en de gemeente. Dit heeft toenemend positief effect.

Voor winkeliers

Door de komst van De Buurtvrouw ontstaat er meer loop. Een leuker en verrassender aanbod maakt de buurt aantrekkelijker. Recycle materialen krijgen we en kopen we bij de kringloopwinkel. We maken reclame voor, en werken samen met de winkeliers. De tosti’s die we verkopen, zijn gemaakt met ham van de slager en brood van bakkerij ‘t Westen, er is altijd een winkelier in de buurt waar we mee samenwerken.

Voor mensen met een beperking

De Buurtvrouw biedt een extra podium voor hippe en goede artikelen, gemaakt door mensen van zorginstellingen. Aangevuld met werk van creatieve buurtgenoten en inkoop uit de reguliere markt. Hiermee heeft De Buurtvrouw een compleet en aantrekkelijk aanbod. Denk aan vlindertafels van Ipse de Bruggen, kaarten van Pameijer en Frankeland of kunst van Doel. Daarnaast levert De Buurtvrouw leer-, werk- en ervaringsplaatsen op in de buurt.

Voor de gemeente

Er ontstaat creativiteit in een buurt die dat nodig heeft. Een plek waar vrijwilligers terecht kunnen om te (leer)werken of elkaar ontmoeten. Buurtbewoners met een beperking komen om te (leer)werken en doen op natuurlijke wijze mee in eigen buurt. Leerlingen en studenten werken vrijwillig of voor studiepunten. Buurtbewoners voelen zich betrokken door de verbindingen en nemen verantwoordelijkheid, zien resultaat. De omgeving wordt prettiger. Hoe langer De Buurtvrouw er is, hoe meer effect zichtbaar is.

Met horeca, winkel, atelier en werkplaats

De Buurtvrouw heeft een creatieve winkel. Aan de buitengevel hangen kruiden. Ervoor staan gezellige zitjes waar je uitrust of kletst, terwijl kinderen spelen. Ook binnen serveren we koffie of muntthee, zojuist geplukt. Wil je iets eenvoudig gezonds eten, dat kan ook. Aan de buitenkant ziet De Buurtvrouw er zo gezellig uit dat je binnen een kijkje wil nemen. Het heeft de sfeervolle uitstraling van de Winkel van Sinkel gemixt met trends van nu.

De praktijk

Voor je als assistent bij De Buurtvrouw kunt beginnen, vul je een formulier in met wat je allemaal al kan en wat je nog wil leren. Iedereen krijgt een startgesprek, en je begint met een proeftijd van 6 weken. Wil je daarna doorgaan, dan vullen we samen een formulier in.

Samen het traject afspreken

In een gesprek spreken we af hoe lang de vervolgperiode duurt en wanneer we weer een gesprek hebben. Meestal vindt dit tweede gesprek plaats na 6 maanden. Tijdens dit gesprek vullen we opnieuw allebei het formulier in en volgt er weer een gesprek. In dit derde gesprek spreken we af of en wat je nog meer wil ontdekken bij De Buurtvrouw. Mocht je daarna willen blijven,

dan vindt er minstens elk jaar een gesprek plaats met jou en eventueel de ondersteuner(s) die jij wenst.

Je leert door te werken. En het werk passen wij aan, zodat het aansluit bij jouw (leer)mogelijkheden. Hierdoor bouw je ervaring op. Daar mag je de tijd voor nemen.

Samen appeltaart bakken

Houd jij bijvoorbeeld van appeltaart bakken, en lukt dat nog niet helemaal alleen. Misschien kun jij al wel goed appels schillen en kun je samen met een collega-assistent of begeleiding wel een appeltaart bakken. Samen lukt het vaak wel én is het des te gezelliger.

Vacatures deelnemers

Heb je een indicatie Wmo, Persoonsgebonden budget (PGB) en/of Wet langdurige zorg (Wlz) en vind je het leuk om in een winkel of atelier te werken? Bij De Buurtvrouw kijken we goed naar wat je kunt en wat je wilt leren, dit combineren we met alle taken die nodig zijn.

Er is genoeg te doen!

Vind je het leuk om te schilderen, met hout te werken, de tuin te onderhouden of zwerfafval in de wijk op te ruimen? Of houd je van koken en bij huishoudelijke taken te helpen? Of wil je leren bedienen, de beste koffie en thee zetten en met een kassa omgaan? Of vind je het leuk om rondleidingen te geven of De Buurtvrouw te promoten? Bij ons kan dit allemaal!

We hebben de volgende vacatures

 • Assistent winkel
 • Assistent horeca
 • Assistent huishouding
 • Assistent keuken
 • Assistent onderhoud gebouw
 • Assistent tuin
 • Assistent schoonmaak
 • Assistent PR en promotie
 • Assistent gastvrouw/-heer

De Buurtvrouw verwelkomt jou

Vind je het leuk om nieuwe dingen te leren en bij De Buurtvrouw te werken? Neem dan contact met ons op via miranda@buurt-vrouw.nl

Vacatures vrijwilligers

Een fijne buurt, met jouw tijd en talent

 

De Buurtvrouw kan niet zonder vrijwilligers. Een aantal functies is ingevuld, zo is het bestuur gevormd en een team van buren is aan de slag gegaan met de ontwikkeling van de huisstijl en website. Vrijwilligers die vol toewijding meewerken aan deze zaak van de buurt. Doe ook mee!

De meeste functies vervul je samen met assistenten met een beperking.

Werk aan de winkel, alle hulp is welkom om er samen die fijne buurt van te maken. Buurtvrouw kan altijd hulp gebruiken. Spreekt het idee en de waarden van de Buurtvrouw je aan? Mail De Buurtvrouw en vermeld welke functie je wilt vervullen. Zie je graag!

Gulle gevers

Financiële bijdragen van fondsen en donateurs blijven nodig om de Buurtvrouw blijvend mogelijk te maken.

Fondsen

De volgende fondsen maakten de opbouw en start van de Buurtvrouw mogelijk: Fonds Schiedam-Vlaardingen, Stichting Doen, Oranje Fonds (en NLdoet), NSGK en Deltaport Donatiefonds. Ook zijn wij financieel gesteund door Rabobank Rotterdam, Rotaryclub Schiedam-de Veste, stichting ´t Trekpaert en Paul Loef BV. Naast de financiële bijdragen van Ladies’ Circle Vlaardingen-Schiedam en de gemeente Schiedam, steunen zij ons ook met mens- en denkkracht.

Dankzij hun steun werd dromen doen!

Donateurs en vrienden

Actieve buurtvrouwen en -mannen noemen wij onze vrienden. Dankzij vrienden en donateurs kan de Buurtvrouw zich blijven ontwikkelen. Hier zijn we ontzettend blij mee en doen we natuurlijk graag iets voor terug.

 • Buurtgenoten kunnen vriend worden door een handje mee te helpen en/of door € 4,- per maand te doneren
 • Bedrijven kunnen natuurlijk ook vriend worden door maandelijks te doneren
 • Eenmalig doneren kan op bankrekeningnummer NL10 RABO 0191 9362 00 ten name van Stichting de Buurtvrouw, onder vermelding van ‘donatie’

Partners/founders

Partners maken de Buurtvrouw financieel mogelijk, zonder partners geen Buurtvrouw. Partners zijn bedrijven en maatschappelijke instellingen die betrokken zijn bij de Schiedamse samenleving en hieraan willen bijdragen. De Buurtvrouw bouwt continu aan een netwerk van maatschappelijk betrokken ondernemers en ondernemende stichtingen en verenigingen.

 • Gemeente Schiedam denkt mee, is sparringpartner en ambassadeur
 • Ipse de Bruggen duurzame wederkerige samenwerkrelatie op het gebied van medewerkers met een indicatie Wlz (indicatie Wet Langdurige Zorg)
 • Wijkcoöperatie Wijwijk duurzame wederkerige samenwerkrelatie op divers gebied
 • Ambassadeurs

  We hebben waarschijnlijk de twee jongste ambassadeurs van Schiedam, René en Ise. Andere ambassadeurs zijn Bobby Scheepe, wijkprocesmanager in Schiedam West en Ria Scheffer, eigenaar van Scheffer & Groenewoud, bureau voor fondsenwerving. Ad Slooter en Roland de Vreede zijn ambassadeur namens de gemeente Schiedam.

  MKBA

  Zoals gezegd verbindt de Buurtvrouw de buurt, wordt het saamhorigheidsgevoel versterkt, nemen individualisering en vereenzaming af. De wijkeconomie verbetert door in de buurt in te kopen. De koffie is fair trade, artikelen zijn gemaakt van gerecycled materiaal door mensen met een (arbeids)beperking en/of creatieve buurtgenoten en kunstenaars. De straat, de buurt, de stad Schiedam wordt leuker met en door De Buurtvrouw.

  Maatschappelijke Kosten/Baten Analyse

  Hoewel je goed of nodig voelen door de Buurtvrouw niet in geld is uit te drukken kan wel door objectief te meten de maatschappelijke relevantie bepaald worden.
  Het bestuur van de Buurtvrouw heeft in het voorjaar van 2016 het adviesbureau Lysias gevraagd een maatschappelijke kosten/baten analyse te maken die eind juli is gepresenteerd. De afbeelding geeft duidelijk weer wat de, soms verrassende, uitkomsten van het rapport waren.

  De afbeelding is er ook als PDF

  bv-mkba-infographic-0916

  Buurtvrouwen en -mannen

   

  Miranda

  Oprichter en directeur

  René

  Inspiratiebron en ambassadeur

  Ise

  Jongste ambassadeur

  Wilgina

  Mede-oprichter en teamleider

  Heidi

  Voorzitter bestuur

  Romy

  Secretaris bestuur

  Martin

  Lid buurtraad

  Ilsa

  Lid buurtraad

  Jan

  Fotograaf

  Auke

  Webmanager

  Joke

  Lid bestuur

  Erik

  Penningmeester bestuur

  Stichtingsgegevens

  De Buurtvrouw is een een kleurrijk participatieproject en ontmoetingsplek voor Schiedam West. We laten de buurt zien dat hun buur meer is dan de handicap, ziekte of het zeurende oudje. Wij geloven dat iedereen talent heeft en daarop aangesproken en ingezet wil worden. Wij ondernemen duurzaam en sociaal in producten, activiteiten en samenwerking.

  Meer over onze missie, visie en ambitie

  ANBI

  Stichting de Buurtvrouw is op 14 maart 2014 opgericht en is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als een ANBI, kan een donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels).

  Organisatie

  • Miranda Pol, oprichter en directeur, 06 2807 4992 LinkedIn
  • Wilgina Pol, mede-oprichter en teamleider

  Bestuur

  • Heidi Waanders-de Jong, voorzitter bestuur
  • Romy Waanders, secretaris bestuur
  • Erik Kes, penningmeester bestuur
  • Joke de Haan, lid bestuur LinkedIn
  • Natalie Sebel, lid bestuur LinkedIn

  Toezicht en buurtraad

  • Annemiek Guis, lid raad van toezicht
  • Martin van Loopik, lid buurtraad
  • Ilsa de Ruijter, lid buurtraad

  Financiën

  Financiële verantwoording van Stichting de Buurtvrouw over 2017 in PDF

  Sociaal jaarverslag

  Ons Inhoudelijk Sociaal Jaarverslag 2019 is hier in PDF te bekijken.

  Contactgegevens

  De Buurtvrouw
  Van Beverenstraat 40
  3117 KW, Schiedam
  010 761 3000
  06 2807 4992
  Gebruik voor een reserveringsaanvraag reserveren@buurt-vrouw.nl
  Je kunt ook via mail contact opnemen met MirandaWilgina  of  Malou

  Overige gegevens

  RSIN fiscaal nummer 853829986

  Kamer van Koophandelnummer 60255234

  BTW-nummer 853829986B01

  Bankrekeningnummer NL10 RABO 0191 9362 00

  Donateurs

  2015

  Gemeente Schiedam
  Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.
  NSGK
  Stichting Doen
  VSB Fonds
  Deltaport
  Rabobank Rotterdam

  2016

  Gemeente Schiedam
  NSGK
  Ladies’ Circle Schiedam
  Stichting ´t Trekpaert
  De Groot Fonds
  Rotary Schiedam
  Oranje Fonds

  2017
  Locatie Schiedam (Locatie Vlaardingen is in ontwikkeling)

  Gemeente Schiedam
  Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.
  Gemeente Vlaardingen
  De Groot Fonds
  Rabobank Rotterdam

  2018

  Gemeente Schiedam
  Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.
  Stichting Stad Rotterdam Anno 1720
  Gemeente Vlaardingen
  Rabobank Rotterdam
  Sint Laurensfonds
  Stichting Doen
  DeltaPORT Donatiefonds
  De Groot Fonds