Blog

Afval the game

In maart via jong, jong en oud bewegen plastic in te zamelen met groot duurzaamheidsproject Schiedam

Jij doet toch ook mee?! In maart 2015 kleurt Schiedam oranje. Die maand start Afval the Game, een groot duurzaamheidsproject gericht op de groepen 6 van alle basisscholen in Schiedam. Afval the Game is een project van de Kleine Ambassade (voorheen Stichting Kik’r) in opdracht van Irado en de gemeente Schiedam. Samen zetten zij zich in om kinderen (maar ook de volwassenen in hun omgeving) bewust te maken van het belang van het scheiden van afval, en dan specifiek het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval.

Stichting de Buurtvrouw is een van de ambassadeurs van Schiedam West voor dit project en helpt op die manier mee om in West zoveel mogelijk kinderen (en ouders!) in beweging te krijgen en zoveel mogelijk plastic afval in te zamelen.

Iedereen kan helpen

Een belangrijk onderdeel van het project, is de wedstrijd waarmee alle groep 6-leerlingen worden uitgedaagd om, in samenwerking met alle andere leerlingen, ouders en andere mensen uit de wijk, zoveel mogelijk plastic verpakkingsafval in te zamelen. Dat inzamelen vindt niet plaats op school, maar in de hiervoor bestemde boven- en ondergrondse kunststofcontainers op de Afval Apart punten in de wijk. Deze zijn herkenbaar aan de sticker met de naam van de school. Montessori Schiedam maakt geen gebruik van het speciale lespakket, omdat deze periode een ander thema is gepland. Dat hoeft West natuurlijk niet tegen te houden om toch heel veel plastic te verzamelen!

De school die het meeste plastic inzamelt, wint een mooie prijs: een dag lang een springkussen op het plein. De wijk die het meest enthousiast plastic inzamelt, wint ook. Het geld dat het ingezamelde plastic oplevert, wordt namelijk gebruikt om iets terug te doen voor deze wijk. Voor een mooie boom, bijvoorbeeld! De resultaten en winnaars van de inzamelingsactie worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke finale op 30 maart 2015.

Blijf op de hoogte

Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen. Via Facebook en Instagram (Afval_the_Game) worden de tussenstanden gedeeld en zijn er extra lessen en knutselopdrachten te downloaden.

Idee van Milieucommissie

Afval the Game komt voort uit de ideeën van de Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie zijn actief betrokken bij het vooronderzoek, adviseren ons onder andere over de opzet van het project, de inzet van social media en de te winnen prijs. Mede door deze input wordt het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen.

Download Projectinformatie Afval the Game.