Hoe het is begonnen

René, één van onze zoons, heeft een heleboel talent—én onder andere het syndroom van Down. Bij zijn opvoeding merkten wij direct verschil met onze jongere zoon, hoe weinig normaal, spontaan contact er in het dagelijks leven is tussen mensen met en zonder beperking. Contact tussen mensen met en zonder handicap kan voor iedereen waardevol zijn.

Daarnaast merkten we dat er steeds meer leegstand van winkels en er op diverse plekken over bewoning ontstond, terwijl verbinding afnam en zwerfafval juist toenam. Wij wilden graag onze handen uit de mouwen steken voor onze buurt en onze buren stimuleren dit ook te doen.

Dat bracht ons op een idee: onze energie steken in een buurtplek waar iedereen welkom is en iedereen gewaardeerd wordt voor zijn talent. Zo krijgen mensen er een optie bij: iets nieuws, iets anders, iets positiefs.

En zijn wij begonnen in een pand dat al bijna 5 jaar leegstond.
Inmiddels is ons pand in Schiedam een verrassende creatieve parel en hebben we er nog een prachtige plek bij in Vlaardingen!

Verbinden van de buurt

De Buurtvrouw verbindt buren en versterkt het saamhorigheidsgevoel. De vereenzaming neemt af. De wijkeconomie versterkt door in de buurt in te kopen. De koffie is lekker en fair trade, artikelen zijn gemaakt van gerecycled materiaal door mensen met een (arbeids-)beperking en/of creatieve buurtgenoten en kunstenaars. De straat, de buurt, de stad wordt dus leuker met Buurtvrouw.

Wat is Buurtvrouw nu eigenlijk precies?

Buurtvrouw is een creatief vernieuwer binnen het sociaal domein. Een combinatie van begeleiden, coachen, leren, dagbesteding, horeca, winkel, atelier en werk(verhuur)ruimtes. Wij willen met diverse activiteiten buren samenbrengen en tegelijk werk- en leermogelijkheden bieden aan mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. Ook andere mensen met een afstand tot de arbeid of sociale markt, mensen die veel alleen zijn, mensen die graag iets alleen of samen willen “doen” en alle andere buren: iedereen is welkom om met ons mee te dromen, denken en vooral te doen.

Je bent hier altijd welkom om te praten en samen te werken aan gezamenlijke doelen, die de kwaliteit van de buurt positief beïnvloeden en de wijkeconomie op kleine schaal versterken. Altijd in combinatie met onze missie dat jongeren die bij Buurtvrouw werken hiermee ervaring op doen. Om dit doel te bereiken, organiseert De Buurtvrouw diverse buurtactiviteiten, zoals buurtbakkie (al dan niet samen met Buurtcirkel en Buurtwerk), prakkie, haakaan, createa’s, samen wandelen en de straat opruimen (ZAPpen Zwerf Afval Pakken) en werken wij graag samen met zogenaamd commerciële partijen die wij als “klant” beschouwen voor catering, groeps lunches of reserveringen van werkruimte, eventueel (graag!) in combinatie met catering vanuit ons.

Maatschappelijk relevant

Wij werken niet vanuit een kille efficiëntie maar vanuit zinvolle inzet van mensen met een beperking voor de buurt. De Buurtvrouw is daarmee geen concurrent voor lokale ondernemers of grotere zorginstellingen maar een aanvulling. Wij zijn juist klant bij veel lokale ondernemers, en kopen mooie producten in bij instellingen, zo steunen wij elkaar! Buurtvrouw is eigenlijk een extra kleurrijk gerecht op de (sociale) menu kaart van de stad.

De ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking en / of psychische kwetsbaarheid is nog steeds verkokerd in Nederland. Door Buurtvrouw klein en gemixt te organiseren zijn wij een sociaal kantelaar die graag buiten de lijntjes kleurt. We zijn dan ook niet te vergelijken met anderen: we zijn geen buurthuis, geen grote zorginstelling, geen traditionele winkel, geen nieuw buurt of wijkteam, en dus niet in een hokje te stoppen. Wel werken wij vaak en graag samen met genoemde partijen. Met alle initiatieven, mensen, buren, bedrijven en winkeliers in de stad maken we de stad stukken aantrekkelijker en laten wij zien hoe leuk onze stad is!

Ook met ons mensenwerk denken wij niet in hokjes of hiërarchie. Wij coachen vanuit gelijkwaardigheid.

Ontwikkelen.. dat kunnen soms kleine stapjes lijken, maar voor één persoon een hele grote stap zijn.

Bijvoorbeeld:

De stap zetten om naar je werk te komen.

De stap om op de afgesproken tijd op je werk te zijn.

Koffie drinken in een hoekje van de ruimte en misschien later wel aan de grote tafel. Of niet, dat is ook goed.

Wat gebeurt er allemaal bij Buurtvrouw?

In Schiedam, waar de Buurtvrouw is begonnen, bieden wij vaste leer- en werkplekken, vrijwilligersplekken, flexibele steunstructuur door signalering in de wijk, divers cursus- en trainingsaanbod en verhuur van (flex-) werkplekken en vergader ruimtes. En natuurlijk een goeie bak koffie, groeps lunches en meer. Vanuit Schiedam is locatie Vlaardingen ontstaan waar wij ook dagelijks in en om de buurt actief zijn. Een aantal mensen werken bij 1 van onze locaties, de meesten wisselen dit af omdat we flexibel organiseren vanuit leervragen in combinatie met buurt of klant vragen. Met andere woorden; het kan zijn dat Arzu start met koffie bij Buurtvrouw Schiedam en zij mee rijdt met onze bus voor een klus in Vlaardingen (bijvoorbeeld koekjes bakken voor een Vlaardingse klant of Zwerf Afval Pak actie in het park of de wijk)
Daarnaast zijn bij beide locaties diverse activiteiten , zoals lichaamsgerichte coaching, NLP, opvoedingsinspiratie, mindfulness, kunstlessen, creatieve workshops,enz…

Er is altijd wat bij de Buurtvrouw. ’t Eén of ’t ander. Dit of dat. Ja, dat ene waar jij zin in hebt is nog in ontwikkeling. Zin om mee te helpen, te ervaren of mee te doen? Welkom!

Het verschil tussen de twee locaties

Locatie Schiedam

Midden in de buurt in een karakteristiek schoolgebouw uit 1937. De vereniging tot bevordering van christelijk onderwijs in Schiedam start in 1935 hier de christelijke kleuterschool ‘KiVeVa’ (Kinderen van Eén Vader) met, direct vanaf de start tot eind 1961 als hoofd van de school mej. J. J. E. Plooij. In 1979 betrekt de KiVeVa kleuterschool een nieuw schoolgebouw gelegen op de hoek van de Westfrankelandsestraat en de Aleidastraat.
Vanaf jan. 1979 tot eind 1985 heet het gebouw wijkcentrum West ‘de Bever’, dat wekelijks activiteiten voor kinderen organiseert zoals knutselen, huiswerk maken, sporten en spelen. er zit ook een peuterspeelzaal in.
Vanaf begin 1987 neemt het Rode Kruis zijn intrek in het (dan lege) gebouw en geeft er EHBO cursussen. Dagopvang Pinokkio is de laatste gebruiker geweest voordat het gebouw meerdere jaren leeg stond.

Oudere buurtbewoners zitten vol verhalen over het gebouw, b.v. over de oorlogstijd. Dat alle scholen toen in bezit werden genomen als nederzetting voor militairen, behalve de kiveva waardoor kinderen uit Schiedam West vanuit elke school 1 dagdeel per week gebruik konden maken van het gebouw.
Dit gebouw met de rijke geschiedenis is onze “grote” locatie waar iedereen en alles bij elkaar komt. Waar particuliere klanten en bedrijven onze ruimtes huren voor een teambuilding, hun coaching praktijk of een vergadering waarna zij bij ons genieten van een team lunch of borrel. Schiedam heeft een eigen binnentuin direct omgeven door buren. Eenmaal door de poort ontdek je een verrassende creatieve, groene, inspirerende parel.

Locatie Vlaardingen

Hoewel heel anders is ook het gebouw van locatie Vlaardingen een hele bijzondere: midden in het park (t Nieuwelantpark achter de Hogendorp) ligt een karakteristiek gebouw (Hollandiagebouw), voormalig voetbalvereniging uit de jaren ’50.
In het najaar van 1951 vestigt SV De Hollandiaan zich in het oostelijke deel van de nieuwe recreatiestrook (een tijdje later Park ’t Nieuwelant genoemd). De club is in 1920 opgericht door werknemers van de melkfabriek Hollandia die tot 1970 in Vlaardingen heeft bestaan en kan zich een schitterende, door een architect ontworpen, kantine veroorloven. In 1989 fuseerd SV De Hollandiaan met Sateliet en verlaat op verzoek van de gemeente het terrein en clubgebouw.
Vanaf 1990 is ‘De Hollandiaan’ in gebruik als Clubhuis ’t Trimpad van de VOJ.

In 2016 besluit de gemeente het gebouw te verkopen en vestigt de huidige eigenaar zich; Firma Hollandiaan-StapVoets. Zij geven op unieke wijze vorm aan dagopvang en uitlaatservice van honden, en hebben hiertoe o.a. ook meegedacht aan de hondenspeeltuin in het park en het beheer van de hondenspeeltuin in de Broekpolder waar de honden die bij hen zijn ingeschreven heerlijk kunnen spelen. Buurtvrouw is daar dus “in company” met een klein deel van het gebouw en het terras. Wat “De Hollandiaan” aan het Trimpad zo fijn maakt, is het frisse groene uitzicht. Dat nodigt uit om te gaan wandelen, al dan niet met een vier-voeter. En daar even lekker neer te ploffen met een kop koffie en huisgemaakte taart. Genieten van de bijzonder inrichting en de aandacht van de bediening.

Wat zowel in Vlaardingen als Schiedam hetzelfde is: onze mensen en onze werkwijze.

Ons ABC

Vanuit beide locaties mixen wij dagbesteding, maatschappelijk verantwoord ondernemen & leren/werken/ervaren voor jongeren met diverse talenten en beperkingen.
Elke keer dat jij bij ons binnenstapt, veroorzaak jìj een leermoment voor óns! Daardoor kunnen wij door met onze missie; zorgen voor stoer smoelwerk voor “onze” buurtmannen en vrouwen die meestal aandacht krijgen vanwege hun “beperking” maar bij ons juist kunnen “shinen” met hun talent!

En juist dat talent inzetten voor de buurt. Hiermee worden buren minder eenzaam en ontstaat er meer verbinding in de buurt. Zo realiseren wij dus een fijnere leefomgeving met elkaar, waardoor wij met positieve activiteiten werken aan onze inclusieve missie.

Wat onze ambitie is: meer catering op locatie en wonen in de wijk (met coaching).

Team Buurtvrouw

Video & foto’s

Schiedamse vrijwilliger in actie bij De Buurtvrouw

Pop-up – opstart / aanloop Buurtvrouw

Pop-up – Buurtvrouw 1 jaar later

Pop-up – Winnen Annemarie v/d Linde prijs

Look nieuws

Pop up – eenjarig bestaan Buurtvrouw

Oranje fonds – prakkie

Schie tv – Winnen Afval the game

Winnen Rooie Molen Prijs

Koekenloeren @ Buurtvrouw

Orange the world – De Buurtvrouw

Schiedam bedankt vrijwilligers – De Buurtvrouw

Losse links zonder voorbeeld:

Geloof en een Hoop Liefde – Vanaf 22:34 – Aflevering 30 28 februari 2017

https://www.npostart.nl/VPWON_1267795

Maatschappelijke stage Geuzencollege – Kyano – 16 januaro 2020

https://fb.watch/5FJEsSPGi_/