Hoe het is begonnen
René, één van onze zoons, heeft een heleboel talent—én onder andere het syndroom van Down. Bij zijn opvoeding merkten wij direct verschil met onze jongere zoon, hoe weinig normaal, spontaan contact er in het dagelijks leven is tussen mensen met en zonder beperking. Contact tussen mensen met en zonder handicap kan voor iedereen waardevol zijn.
Daarnaast merkten we dat er steeds meer leegstand van winkels en er op diverse plekken over bewoning ontstond, terwijl verbinding afnam en zwerfafval juist toenam. Wij wilden graag onze handen uit de mouwen steken voor onze buurt en onze buren stimuleren dit ook te doen.
Dat bracht ons op een idee: onze energie steken in een buurtplek waar iedereen welkom is en iedereen gewaardeerd wordt voor zijn talent. Zo krijgen mensen er een optie bij: iets nieuws, iets anders, iets positiefs.
En zijn wij begonnen in een pand dat al bijna 5 jaar leegstond.
Inmiddels zijn wij al meer dan 7 jaar een verrassende, creatieve broedplaats waar buren uit Schiedam, Vlaardingen, Maasluis en Rotterdam graag over de vloer komen.
Verbinden van de buurt
De Buurtvrouw verbindt buren en versterkt het saamhorigheidsgevoel. De vereenzaming neemt af. De wijkeconomie versterkt door in de buurt in te kopen. De koffie is lekker en fair trade, artikelen zijn gemaakt van gerecycled materiaal door mensen met een (arbeids-)beperking en/of creatieve buurtgenoten en kunstenaars. De straat, de buurt, de stad wordt dus leuker met Buurtvrouw.
Wat is Buurtvrouw nu eigenlijk precies?
Buurtvrouw is een creatief vernieuwer binnen het sociaal domein. Een combinatie van begeleiden, coachen, leren, dagbesteding, horeca, winkel, atelier en werk(verhuur)ruimtes. Wij willen met diverse activiteiten buren samenbrengen en tegelijk werk- en leermogelijkheden bieden aan mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. Ook andere mensen met een afstand tot de arbeid of sociale markt, mensen die veel alleen zijn, mensen die graag iets alleen of samen willen “doen” en alle andere buren: iedereen is welkom om met ons mee te dromen, denken en vooral te doen.
Je bent hier altijd welkom om te praten en samen te werken aan gezamenlijke doelen, die de kwaliteit van de buurt positief beïnvloeden en de wijkeconomie op kleine schaal versterken. Altijd in combinatie met onze missie dat jongeren die bij Buurtvrouw werken hiermee ervaring op doen. Om dit doel te bereiken, organiseert De Buurtvrouw diverse buurtactiviteiten, zoals buurtbakkie (al dan niet samen met Buurtcirkel en Buurtwerk), prakkie, haakaan, createa’s, samen wandelen en de straat opruimen (ZAPpen Zwerf Afval Pakken) en werken wij graag samen met zogenaamd commerciële partijen die wij als “klant” beschouwen voor catering, groeps lunches of reserveringen van werkruimte, eventueel (graag!) in combinatie met catering vanuit ons.
Maatschappelijk relevant
Wij werken niet vanuit een kille efficiëntie maar vanuit zinvolle inzet van mensen met een beperking voor de buurt. De Buurtvrouw is daarmee geen concurrent voor lokale ondernemers of grotere zorginstellingen maar een aanvulling. Wij zijn juist klant bij veel lokale ondernemers, en kopen mooie producten in bij instellingen, zo steunen wij elkaar! Buurtvrouw is eigenlijk een extra kleurrijk gerecht op de (sociale) menu kaart van de stad.
De ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking en / of psychische kwetsbaarheid is nog steeds verkokerd in Nederland. Door Buurtvrouw klein en gemixt te organiseren zijn wij een sociaal kantelaar die graag buiten de lijntjes kleurt. We zijn dan ook niet te vergelijken met anderen: we zijn geen buurthuis, geen grote zorginstelling, geen traditionele winkel, geen nieuw buurt of wijkteam, en dus niet in een hokje te stoppen. Wel werken wij vaak en graag samen met genoemde partijen. Met alle initiatieven, mensen, buren, bedrijven en winkeliers in de stad maken we de stad stukken aantrekkelijker en laten wij zien hoe leuk onze stad is!
Ook met ons mensenwerk denken wij niet in hokjes of hiërarchie. Wij coachen vanuit gelijkwaardigheid.
Ontwikkelen.. dat kunnen soms kleine stapjes lijken, maar voor één persoon een hele grote stap zijn.
Bijvoorbeeld:
De stap zetten om naar je werk te komen.
De stap om op de afgesproken tijd op je werk te zijn.
Koffie drinken in een hoekje van de ruimte en misschien later wel aan de grote tafel.
Team Buurtvrouw
Team Buurtvrouw bestaat uit assistenten, buurtvrijwilligers en coaches
(Maatschappelijke) stagiaire toppers
Ise
Jill
Cameron
Video's
​
Losse links zonder voorbeeld:
Geloof en een Hoop Liefde – Vanaf 22:34 – Aflevering 30 28 februari 2017
https://www.npostart.nl/VPWON_1267795
​
Maatschappelijke stage Geuzencollege – Kyano – 16 januaro 2020
​
Nieuwe ZOOFF Your Life coaching traject